Mikkelin kehitysyhtiö Miksei tukee yrityksiä ja hankkii niitä lisää. Yrityskentässä näkymät ovat toiveikkaat.
Mikkelin kaupungin taloudellinen tilanne on tukala, ja se hallitsee tällä hetkellä uutisointia.
Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä käsin katsottuna näkymä on paljon valoisampi. Alueella toimivilla yrityksillä menee vaikeista ajoista huolimatta melko hyvin, ja tulostakin on tehty. Se näkyy myös kaupungin kassassa, jonka tila kytkeytyy aina yritysten maksamiin veroihin.
– Pitäisi muistaa, että yritykset ovat kaupungin elinvoiman lähde. Verotulot kasvoivat 14,3 miljoonaa euroa vuonna 2021, ja jos tämä vuosi lasketaan mukaan, kahdessa vuodessa noin 20 miljoonaa euroa. Elinkeinoelämä on osoittanut, että kykyä on, Miksein toimitusjohtaja Timo Paakki sanoo.
Haasteitakin on, ja niistä uusin on mittasuhteiltaan jättimäinen. Itä-Suomen vientimarkkinasta on tänä vuonna kadonnut kokonainen iso valtio.
– Koko Itä-Suomen talouselämä on nojannut itään. Nyt täytyy löytyä uusi asento, suunnata enemmän pohjoismaihin ja länsimarkkinoille. Joustavuus ja ketteryys korostuu näinä aikoina.
Vaikeat ajat näkyvät myös Miksein asiakkaissa.
– Yritysten taloushaasteisiin liittyvä neuvonta on valitettavasti merkittävästi kasvanut. On jo kolmas vuosi aika haastavaa aikaa, ja monella yrityksellä on kasaantuneita ongelmia.
Miksein yksi tehtävistä on etsiä Mikkeliin lisää yrityksiä. Toimitusjohtaja Paakki sanoo, että tänne tarvittaisiin muutaman veturiluokan yritys.
– Sellaisia Mölnlycken kokoluokkaa olevia yrityksiä saisi olla vähintään 2–3 lisää, pienempiä vielä enemmän. Isot toimijat ovat imureita, jotka auttavat myös pienempiä menestymään.
Paakki muistuttaa, että Mikkelissä on jo monenlaista osaamista.
– Meillä on erittäin hyvin menestyviä alihankkijoita, metalliteollisuuden ja raidepuolen osaamista. Kiertotalouden osaamista on kehittymässä. Ensi vuonna alkaa vesiteknologian maisterikoulutus. Menestys tulee koulutuksen ja tutkimuksen kautta.
Kaikki mikkeliläiset yritykset eivät halua kasvaa, vaan ovat tyytyväisiä sen kokoisina kuin ovat. Siinä ei Paakin mielestä ole mitään vikaa. Mikkeli kuitenkin tarvitsee kasvua.
– Totuus on se, että jos kasvua ei tule, ei myöskään edistystä tapahdu. Kasvuhalukkaita toimijoita vaan tarvitaan, jotta kaupunki kehittyy.
Helmikuun lopulla tehtävässään aloittaneella Timo Paakilla on tausta kansainvälisestä kaupasta. Myös Mikseitä hän haluaa myyvempään asentoon.
– Meidän pitää osata markkinoida Mikkeliä ja seutua. Yrityksiä pitää hakea tänne aktiivisemmin ja määrätietoisemmin. Vuorovaikutus on äärimmäisen tärkeää.
Paakki muistuttaa, että aina ei tarvitse tavoitella markkinoita maapallon toisella puolella.
– Sekin on vientiä, jos myydään Lahteen. Kaikki, mitä saadaan maakunnasta ulos, on vientiä. On kasvettava omista rajoista ulospäin.
Kehitysyhtiö Miksein tärkeimmät tehtävät ovat tukea jo Mikkelissä toimivia yrityksiä, hankkia niitä lisää ja huolehtia kaupungin edunvalvonnasta valtakunnanpolitiikassa.
Tarjolla on esimerkiksi ilmaista neuvontaa, erilaisia kehittämishankkeita ja yrittäjille suunnattuja koulutuksia.
Yritykset tietävät Paakin mielestä Miksein melko hyvin, mutta aina voi parantaa. Mikkeli on Paakin saamien viestien perusteella parantanut mielikuvaansa yrityksissä.
– Koetaan, että lupa- ja kaava-asiat ovat menneet parempaan suuntaan. Tonttiasioissa tärkeää on joustavuus. Jos yrittäjä joutuu odottamaan hallin rakennuslupaa puolesta vuodesta vuoteen, se halli tulee helposti toiseen kuntaan.
Paakki sanoo, että yritykset toivovat Mikkeliltä sellaista asentoa, jossa ei estetä, vaan mahdollistetaan.
Mikkelin yrityskentästä Miksein toimitusjohtaja Timo Paakilla on erittäin hyvä mielikuva.
– Täällä on ihan huikeita yrityksiä. Tekemisen meininki ja tahtotila on tehnyt vaikutuksen. Leuka ei ole rinnassa, vaan tähdätään hengissä pysymiseen ja kasvuun.
PETRI P. PENTIKÄINEN