Yrittäjien odotukset nyt vaisuja, Pieksämäki seuduista valopilkku

barometri
Suhdannenäkymät ovat heikot. Venäjän hyökkäys on vaikuttanut Etelä-Savoon muuta maata enemmän.
Venäjän tilanne ravistelee eniten Itä-Suomen taloutta, ja se näkyy myös syksyn yrittäjäbarometrissa.

Millainen on eteläsavolainen yritys verrattuna muuhun Suomeen? Sitä voi tutkia tämän syksyn pk-yritysbarometrista, johon vastasi 144 alueen yritystä.
Barometrin perusteella suhdannenäkymät (–9 %) ovat täällä hieman pessimistisemmät kuin maassa keskimäärin, mutta synkempiäkin maakuntia löytyy, kuten Pohjois-Karjala (–26 %) ja Pohjois-Savo (–14 %).
Liikevaihdon arvellaan täällä kasvavan, mutta kannattavuudesta on yhtä heikko usko kuin vuoden 2008 maailmantalouden kriisissä.
Investointihalukkuus on myös pienempi kuin ennen.
Ja vielä yksi vaisu luku: kasvaminen on ensi vuonna suunnitelmissa 32 prosentilla eteläsavolaisista yrityksistä. Koko maan keskiarvo on 40.
Mollisoinnun syyt ovat onneksi tiedossa. Vielä vuosi sitten 31 % yrityksistä haki kansainvälistymistä katse kohti Venäjää, koko maassa 20 %.
Nyt kaikki on toisin, ja se kolahtaa pahasti juuri Itä-Suomen yrityskenttään. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on barometrin mukaan vaikuttanut kielteisesti 53 prosenttiin Etelä-Savon yrityksistä.
Eniten kriisi on näkynyt tuotantokustannuksissa ja kysynnän heikkenemisessä. Etelä-Savossa varsinkin logistiikka ja tuotantoketjut ovat kärsineet tilanteesta muuta Suomea enemmän.

Iloisiakin uutisia on. Etelä-Savon yrittäjät tekevät koulutusyhteistyötä paljon enemmän kuin maassa keskimäärin. 30 prosenttia on tehnyt yhteisiä asioita ammattikorkeakoulujen, yliopistojen tai tutkimuslaitosten kanssa. Suomen keskiarvo on 20 %.
Yli puolet kertoo asioineensa myös muiden tahojen, kuten ammatillisten oppilaitosten, yksityisten koulutuspalveluiden tai julkisten kehitysyhtiöiden kanssa.
Lohdullista on myös, että maksuvaikeuksia on ollut vain 15 prosentilla yrityksistä, eikä lukema ole keväästä noussut merkittävästi.

Etelä-Savon seuduista Pieksämäen seutu erottuu valopilkkuna joukosta. Suhdannenäkymät ovat siellä vahvasti plussan puolella (+16 %), kun muut seudut arvioivat ensi vuoden kehitykseltään miinusmerkkiseksi. Mikkelin seutu on maakunnan kolmesta seudusta pessimistisin.
Pieksämäellä uskotaan myös liikevaihdon kasvuun. 37 prosenttia pieksämäkeläisistä yrityksistä arvioi liikevaihtonsa kasvavan ensi vuonna.
Työvoiman saatavuus huolettaa eniten Pieksämäen ja Savonlinnan seuduilla.

Etelä-Savon yrittäjät tekevät koulutusyhteistyötä paljon enemmän kuin maassa keskimäärin.

PETRI P. PENTIKÄINEN

23.11.2022