Monesta asiasta on nyt säästetty, mutta mökkeilystä ei juurikaan, kertoo kysely.
Vapaa-ajan asunnolla vietettävien vuorokausien määrä on kasvanut selvästi, ja se näkyy myös Etelä-Savossa. Valtakunnallisesta mökkibarometrista selviää, että muutamassa vuodessa mökkeilyaikaa on tullut liki kolme viikkoa lisää. Vuonna 2020 mökillä vietettiin keskimäärin 103 vuorokautta.
– Mökkeilykausi pidentyy molemmista päistä, ja ympärivuotisen mökkeilyn osuus kasvaa koko ajan. Etelä-Savossa jo noin 40 prosenttia mökeistä on talviasuttavia, Mikkelin kehitysyhtiö Miksein projektipäällikkö Tuula Pihkala sanoo.
Koronavuosi 2020 oli kaikessa erikoisuudessaan lottovoitto myös etätyön edistymiselle. Vuonna 2016 sitä teki mökillä vain seitsemän prosenttia heistä, joille etätyö oli mahdollista. Vuoden 2020 lukema oli huima 43 prosenttia.
Tulevasta mökkisesongista Pihkala odottaa onnistunutta, siitä huolimatta, että talvella kaikki on ollut kallista.
– Tekemässämme mökkimatkakyselyssä 79 prosenttia vastasi, ettei ole tinkinyt mökillä käymisestä, vaikka polttoaineen hinta on noussut. Ihan hyvä mökkikesä tästä tulee.
Pihkala vastaa Laiturilla.fi-sivustosta ja kausiasukkaiden parissa tehtävästä työstä. Vuonna 2015 avatulla sivustolla on kausiasukkaille hyödyllinen palveluhakemisto ja vinkkejä elämään Etelä-Savossa. Vuorovaikutusta on myös somekanavilla.
Pihkala iloitsee siitä, että maakunnassa kausiasuminen on viime vuosina nostettu isoksi elinvoimatekijäksi.
– Alkuun tarvittiin rautalankaa, mutta enää ei tarvita. Vapaa-ajan asuminen ja monipaikkaisuus näkyy sekä kuntien että maakunnan strategioissa. Se kertoo, että asian merkitys on ymmärretty.
Numerot puhuvat puolestaan: mökkeilijät tuovat aluetalouteen yli 200 miljoonaa euroa vuodessa.
– Kausiasukkaistamme 66 prosenttia tulee maakunnan ulkopuolelta, ja se on erityistä verrattuna muihin mökkiseutuihin. He tuovat tänne uutta rahaa.
Pihkala on tyytyväinen Mikkelin seudun yrittäjiin, jotka huomioivat mökkiläisten tarpeita. On voitu esimerkiksi laajentaa aukioloaikoja kausiasukkaiden toiveista.
– Jos on tarve, että pitää päästä kauppaan sunnuntaina, sitten järjestetään se. Se kertoo, että meidän yrittäjämme ovat ajan tasalla. Jos täällä ei olisi näin paljon kausiasukkaita, ei olisi yrityksiäkään yhtä paljon.
Viime aikoina Laiturilla-projektissa on satsattu kestävän mökkeilyn edistämiseen. Vinkkejä annetaan esimerkiksi jätteiden lajitteluun tai lähipalveluiden suosimiseen.
– Kestävyys on mökkeilyyn sisäänrakennettu asia. Halutaan olla luonnon helmassa niin, että puhtaus ja idylli säilyy.
Mikseissä on pohdittu, voisiko joukkoliikenteen solmukohtiin kehittää liityntäpysäköintiä, joka mahdollistaisi junalla tai bussilla saapumisen mökkimaakuntaan.
– Mökkimatkakyselyssä aika moni oli kiinnostunut tällaisesta. Moni ei tarvitse autoa pääkaupunkiseudulla, vaan täällä. He kulkisivat mielellään julkisella liikenteellä, jos olisi tarjontaa.
Tulevaisuudessa voi lisääntyä myös citymökkeily ilman työleiriä: hankitaan kerrostaloasunto taajamasta, mutta ollaan luonnon ja maaseudun äärellä.
PETRI P. PENTIKÄINEN