Mikkeli on hyvä paikka nuorille

koulutus
Opettajat ja työvälineet ovat hyviä, kiittelee talonrakennuksen opiskelija Luukas Himanen.
Nuorisovaltuustossakin toiminut Luukas Himanen valmistautuu Taitaja-kisan finaaliin.

Mikkeliläinen Luukas Himanen on omassa lajissaan jo Suomen huippua. Hän selvitti tiensä toukokuussa pidettäviin ammattitaidon SM-kisoihin.
Lajina on talonrakentaminen, jota Himanen opiskelee Esedulla ensimmäistä vuotta.
– Olen pienestä asti ollut työmailla mukana, ja tykännyt tehdä käsillä kaikkea. Finaaliin pääseminen on todella innostavaa. Siitä saa myös näytön, joka edistää opintoja, Himanen sanoo.
Semifinaalissa oli kaksi käytännön tehtävää. Toisessa piti tehdä muuraustyö ja toisessa pilarianturamuotti.
– Siinä pitää olla tarkka mittojen suhteen. Että osaa lukea piirustuksia ja tietää, mitä mikäkin tarkoittaa.
Finaalitehtävät selviävät näinä päivinä, ja sitten alkaa harjoittelu valmentaja Mauri Jääskeläisen kanssa. 16-vuotiaan Himasen vastuuopettajana on Rauli Pulliainen.

Käytännön tekemisestä pitävä Himanen arvostaa sitä, että myös koulussa suurin osa ajasta touhutaan konkreettisia asioita. Joskus on puoli päivää teoriaa, mutta usein ollaan koko päivä hallissa rakentamassa jotain.
– Yksi terassi on tehty, ja yksi eteisen katto. Aika monipuolista on ollut. Koppien tekoa on nyt harjoiteltu finaalia varten. Teoriassa on käyty läpi piirustusten lukua ja materiaaleja.
Ammatillinen koulutus on nykyään enemmän omaa aktiivisuutta korostavaa. Siinä on hyvät ja huonot puolensa, sen on huomannut myös Himanen.
– Itselle on helppoa olla omatoiminen, olen tehnyt asioita ennen kouluun tuloakin. Mutta on myös muutamia keskeyttäneitä. Pari-kolme oppilasta käy todella harvoin, tai ei ollenkaan.

Rantakylässä asuva Himanen toimi kaksi vuotta nuorisovaltuustossa. Mikkeli on hänen mielestään hyvä paikka nuorille.
– Nuoren näkökulmasta tämä ei ole huono kaupunki. Opiskelupaikat ovat hyviä ja uusia kouluja tehdään. Enemmän voisi olla ulkokuntosaleja, Himanen toivoo.
Nuorisovaltuuston aikaan tavoiteltiin, että Mikkeli olisi nuorten unelmakaupunki, josta ei tarvitse lähteä mihinkään. Kaupungin ikärakenteesta johtuen töitä ainakin on tarjolla.
– Suurin osa kavereistani haluaa jäädä Mikkeliin. Ne, ketkä lähtevät opiskelemaan, saattavat kyllä muuttaa.

Luukas on pelannut Jukurien junioreissa ja Suomen proteesimaajoukkueessa. Nyt iloa jäällä tuottaa toimiminen tuomarina. Korkeimmillaan Himanen on viheltänyt U18-nuorten SM-sarjaa.
Urheilutaustan takia pääsy Taitaja-finaaliin on tietenkin kiehtovaa.
– Kyllähän aina olisi mukava voittaa, mutta kun tuonnekin asti on päässyt, on mennyt todella hyvin. Siellä on Suomen kahdeksan parasta, Luukas sanoo.

 

Ennätysmäärä finalisteja

Ammattiopisto Esedulta pääsi tänä vuonna ennätysmäärä opiskelijoita Espoossa toukokuussa järjestettävään Taitaja-finaaliin.
Voitosta kisaavat esedulaiset Danil Rudenko (autokorinkorjaus), Daniel Hendriksson (automaalaus), Jarkko Mononen ja Alpo Paajanen (hitsaus), Sanna Partanen (hiusmuotoilu), Erika Ukkonen (leipuri-kondiittori), Ville Pulkka (metsäkoneen käyttö), Lari Himanen ja Santtu Ratamäki (puuseppä), Viljami Kovanen (sähköasennus) ja Luukas Himanen (talonrakentaminen).

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

18.4.2023