Saimaa on noussut jäädäkseen

Yrittäjät
Matti Pylkkänen toteaa, että Tertti on pärjännyt pitämällä jalat maassa.

Tertin kartanon saama tunnustus oli tulos pitkäjänteisestä yhteisestä työstä matkailun eteen.

Koronaepidemiasta seurasi paljon pahaa ja huonoa mutta jotain hyvääkin.
– Se aika teki meidän kaltaisistamme pienistä paikoista tunnettuja ja suosittuja. Saimaan ympäri kulkeminen oli taas suositumpaa, pohtii Tertin kartanon Matti Pylkkänen.
Iloisia uutisia Terttiin saatiin tammikuussa, kun National Geographic -lehti nosti ravintolan mukaan tänä vuonna suositeltavien kohteiden listalleen. Listan 21 ravintolan joukossa Tertti on ainut pohjoismainen ravintola.
– Se oli iso yllätys. Saimaa on nyt hyvässä nosteessa ja paikallinen matkailuväki tekee todella hyvää työtä. Sekä meillä että matkailussa on tehty pitkäjänteistä työtä. Nyt se sattui meille, että käynyt toimittaja oli tykästynyt, Pylkkänen tuumaa.
Matti ja Pepita Pylkkänen ovat kehittäneet Tertin kartanon matkailua vuodesta 1978. Alusta alkaen oli selvää, että Tertissä tärkeää on kokonaiselämys.
– Meillä ei vierailla vain kahvin tai ruuan vuoksi vaan siihen kuuluu myös puutarha, kasvimaat ja koko elävä maaseutu tässä ympärillä. Edelleen toimimme hyvin omavaraisesti ja läheltä saamme esimerkiksi vihannestuottajilta tuotteita saman päivän aikana pöytään.

Pylkkänen korostaa verkostojen merkitystä. Hän kokee, että Lappi on matkailussa aina Lappi mutta Saimaa ottaa koko ajan kovaa vauhtia sitä kiinni.
– Uskon, että Saimaa on nyt tullut jäädäkseen. Esimerkiksi tasokkaassa majoituksessa alkaa olla jo todella hyvin volyymia.
Pylkkänen kehuu Järvisydäntä, Sahanlahtea ja montaa muuta alueen yritystä. Hän myös toteaa, että heidän vierailijoistaan iso osa on Savonlinnan oopperajuhlien tai Mäntyharjun Salmelan kävijöitä. Moni käy myös Astuvansalmella, Neitvuorella tai Repovedellä. Kaikesta kuuluu, että Tertin vanhempi isäntä uskoo vahvasti yhteistyöhön.
– Verkostossa pidetään huolta toisistamme. Niin se toimii. On mukava suositella toisia, kun tietää heidän hyvän tasonsa, Pylkkänen tuumaa.
Matti Pylkkänen ei enää ole Tertin päivittäisessä operatiivisessa toiminnassa mukana. Tertissä suunnitellaan ja puuhataan sukupolvenvaihdosta. Pylkkänen näkee Tertin tulevaisuuden hyvänä.
– Minulle tämä on elämäntapa ja olemme vaimoni kanssa saaneet tehdä sitä, mistä tykkäämme. Tertti on pärjännyt sillä, että olemme olleet jalat maassa ja realiteetit selkeinä. Sesonki on Mikkelissä lyhyt ja kiivas ja se tuo omat haasteensa esimerkiksi henkilökunnan suhteen, Pylkkänen sanoo.

 

Luottavaisena uuteen kesään

Nyt kevättalvella Tertin kartanossa remontoidaan, koska vanha kartano kärsi paukkupakkasista.
– Sinne tuli pakkasissa aika paha putkirikko. Pääsiäisenä on toiveissa saada kartano auki, Matti Pylkkänen kertoo.
Siihen asti Tertissä palvelee kahvilarakennus ja muut toiminnot. Pylkkänen toteaa, että tulevaan kesään lähdetään hyvillä mielin ja luottavaisina.
– Tuotteisiin tehdään aina pieniä muutoksia ja uudistuksia. Olemme kasvattaneet arboretumia ja sitä olisi tarkoitus alkaa myös enemmän hyödyntämään. Sinne voisi ehkä joskus rakentaa jotain metsämajaakin mutta tulevat sukupolvet tekevät niistä omat päätöksensä, Pylkkänen tuumaa.

 

Elina Alanne

28.2.2024