Puula Tours vie elämyksiin

vesillä
Kangasniemeläisen Puula Toursin kapteeni Seppo Lappalainen toivoo kevään korvalla, että paikalliset löytäisivät nykyistä paremmin Puulan tarjoamiin elämyksiin.
Aluksen voi valita koon ja vauhdin mukaan.

Sisävesiliikenne on vilkastunut Savossakin. Yksi toimijoista on kangasniemeläisen Seppo Lappalaisen kolme alusta omistama Puula Tours. Tilausristeilyjä tehdään Puulan karulla ja puhtaalla järvialueella, joka ulottuu Kangasniemen lisäksi Hirvensalmelle, Otavaan ja Joutsaan. Aluksista Sinikka-vene mahtuu pieniinkin laitureihin, Sisko-laiva lipuu aalloilla arvokkaasti ja Sorella on täyden palvelun juhla- ja kokousalus anniskeluoikeuksineen.
– Vuonna 2021 käyttöön otettu Sorella on itse suunniteltu ja suurilta osin tutun porukan avustamana itse rakennettu, Lappalainen myhäilee.
Alus liikkuu vesillä tasaisesti, ja muutoksia kokoustekniikkaan, keittiöön tai varusteluihin ei ole juurikaan tarvinnut tehdä. Sorella on myös esteetön ja aurinkosähköä sekä käänteisosmoosiin perustuvaa veden puhdistustekniikkaa käyttävä.

Kevätsäillä Lappalaisella on kiirettä veneiden hienosäädöissä. Kesän näkymät ovat hyvät.
– Alku- ja loppukesän asiakkaita ovat erityisesti yritykset ja järjestöt. Keskikesällä kyydissä on syntymäpäivien juhlijoita ja kesäasukkaita.
Yrittäjä on työllistänyt pitopalvelujen tarjoajia ja huollon ammattilaisia. Uutta on, että alukset saavat useille risteilyille vakituisen laivaemännän Hokka Cateringista. Tilausristeilijät hyötyvät ruoanlaitosta ja kalastuksesta innostuneesta emännästä.

Puulalla on paljon saaria. Risteilykohteeksi sopii esimerkiksi Iso Säkkisalo, jonka Metsähallituksen kämpän isäntä Lappalainen on. Puulan ohella hän risteilee harvakseltaan myös Liekuneella ja Ryökäsvedellä. Hirvensalmella alusten laituri on vanha vierasvenelaituri Rantamakasiinilla. Tänä kesänä järjestyvät kesä–heinäkuun vaihteen kruisailut Hirvensalmen tervaleppäjuhlillekin, koska Puulan iltasoitto siirtyi heinäkuun puoliväliin.

Paluumuuttaja Lappalainen ajaa myös eteläisen Puulan Hokan kylän asiaa. Hän on toiminut kyläyhdistyksen puheenjohtajana viitisen vuotta.
– Talot ja tuvat ovat Hokassa ihan hyvin asuttuja. Kesäasukkailla on iso merkitys. Vaikka kyläkoulu lopetti vuonna 2021, esimerkiksi torilla ja satamissa on elämää. Sähkö- ja valokaapeliverkkoja parannellaan, ja kylällä on oma Hokkalainen-lehti, myös Kangasniemen Yrittäjiin ja Veneseuraan kuuluva mies summaa.
Hokkalaiset myös saivat Lappalaisen ottamaan selvää, kuinka risteilyjen järjestäjäksi pääsee.
– Kun tiesin vaatimukset, kävin laivurikurssit ja vuokraveneenkuljettajakurssin.
Vuonna 2014 hän aloitti veneilyn liiketoiminnan kipparina aluksella, jonka kyydissä on enimmillään kaksitoista asiakasta.

 

Harvinainen toimiala päätyönä

Seppo Lappalaisen liiketoimet kulkevat nimikkeen Sepon Konttori alla, koska säteilyturvallisuuskoulutusten järjestäminen on Lappalaisen päätyö. Konttori tekee töitä yleensä raskaalle teollisuudelle.
– Markkinoin säteilyturvallisuuspalvelua eri toimijoille Suomessa. Minulta voi tilata etäkoulutusta, lähiopetusta sekä dokumentointi- ja mittauspalveluja.
Puula Tours on Sepon Konttorin aputoiminimi.

 

VIRPI KONTINEN

29.4.2023