Teehuone, maitotila ja teatteri – kaikki sisarukset ovat yrittäjiä

perheyritys
Wehmaan kartanon teehuone palaa enemmän juurilleen bistron toiminnan siirtyessä Joroisiin kesäkuun alussa PihlasResortin alle.
Anna Grotenfelt-Paunosesta tulee uuden PihlasResortin toimitusjohtaja. Samalla hän jatkaa TeaHouse of Wehmaisin toimintaa.

TeaHouse of Wehmaisin yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen on seurannut lapsuudestaan asti yrittäjien elämää, sillä hän syntyi vanhempiensa esikoiseksi juvalaiselle maitotilalle. Grotenfelt-Paunosen vanhemmat olivat maatalous­yrittäjiä tilalla, joka oli ollut saman suvun hallussa aina vuodesta 1795 alkaen.
– Vanhempani työskentelivät ja asuivat samassa pihapiirissä. Työpäivä ei kestänyt kahdeksasta neljään, vaan töitä tehtiin niin kauan kuin oli tarvetta, hän muistelee.
Vuonna 2001 Grotenfelt-Paunosen äiti avasi tilan yhteyteen vaateliikkeen, jossa myös esikoinen itse työskenteli opiskeluaikoinaan. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi ja meni naimisiin juvalaisen maanviljelijän kanssa. Silloin Grotenfelt-Paunonen tiesi, että hän tulisi tekemään elämänsä uran Juvalta käsin.

Vuonna 2010 Grotenfelt-Paunonen avasi äitinsä vaateliikkeen yhteyteen englantilaisen teehuoneen, joka sai nimekseen TeaHouse of Wehmais. Yritys toimi 10 vuotta samalla konseptilla, kunnes Grotenfelt-Paunonen sai vision tee-bistron perustamisesta ja toi leipomotuotteiden lisäksi teehuoneelle lähi- ja luomuraaka-aineista valmistettua ruokaa.
– Osa asiakkaista jäi kaipaamaan vanhaa englantilaista konseptia, mutta koen, että uudistus on silti onnistunut. Vastaavanlaista tee-bistroa ei löydy mistään muualta Suomesta, hän kuvailee.

Tänä kesänä Grotenfelt-Paunonen ottaa jälleen uuden askeleen yrittämisen suhteen, sillä hän avaa yhdessä yrittäjä Pekka Viljakaisen kanssa majoitus- ja ravintolapalveluita tarjoavan PihlasResortin Joroisiin. Grotenfelt-Paunosesta tulee yrityksen toimitusjohtaja, kun se avataan kesäkuun alussa. Samalla TeaHouse of Wehmais yhdistyy PihlasResortin kanssa ja Juvan teehuoneella toiminut ravintola siirtyy Joroisiin.
Toiminta Juvalla ei kuitenkaan lopu, vaan jatkuu samaan tapaan kuin se oli ennen ravintolaa eli paikan päältä saa teetä ja leivonnaisia.
– Juvan teehuoneesta tulee jälleen perinteinen teehuone, mutta ei enää täysin englantilainen. Haemme makuja myös muun muassa Aasian maista, Grotenfelt-Paunonen kertoo uudistuksesta.

Grotenfelt-Paunonen ei ole ainut lapsuuden perheensä jäsenistä, joka on seurannut vanhempiensa jalanjälkiä yrittäjyyden suhteen. Hänen sisarensa Carin Grotenfelt toimii nykyisin yrittäjänä heidän vanhempiensa kotitilalla ja siskosten pikkuveli Wilhelm Grotenfelt on tehnyt uran freelancer-näyttelijänä ja tuottajana Teatteri Viiruksessa pääkaupunkiseudulla.
Lisäksi Wilhelm Grotenfelt on perustanut Saimaa Teatterin, joka järjestää erilaisia näytöksiä Saimaan alueella kesäisin. Sisarukset ovat toisilleen läheisiä.
– Vietämme edelleen paljon aikaa yhdessä. Meillä on aina ollut tiivis perhe ja erityisesti syntymäpäivien viettäminen on meille tärkeää, Grotenfelt-Paunonen sanoo.

NINA LAHTINEN

16.4.2023