Meillä on aina ollut tarve mennä eteenpäin ja kehittää toimintaa

leipomo
Ramin Konditoria on kasvanut 25 vuoden aikana seitsemän kahvilan monipaikkakuntaiseksi perheyritykseksi.

Pohjalaisessa kotitalossa tuoksui tuoreen ruisleivän tuoksu, kun Pirita Huikurin isän äidin mummo leipoi perheelleen ja matkalaisille leipää 1900-luvun alkupuolella. Siitä asti leipominen on kulkenut tiiviisti mukana Huikurin suvussa. Hänen isovanhempansa perustivat ensimmäisen leipomon 1950-luvulla ja hänen isänsä Raimo Liedes jatkoi työtä omalla yrityksellään Mikkelissä avaamalla ensimmäisen Ramin Konditorian vuonna 1997 Mikonkadulle.

– Olin ensimmäistä kertaa perheemme leipomon pakkaamossa töissä noin 13-vuotiaana, Huikuri muistelee.

Tällä hetkellä Huikuri on Ramin Konditoria Kahvila Oy:n toimitusjohtaja. Hän omistaa yrityksen yhdessä siskonsa Jonna Liedeksen ja isänsä Raimo Liedeksen kanssa. Ramin Konditorioita on nyt yhden sijaan viisi Mikkelissä, yksi Kouvolassa ja yksi Kuopiossa.

– Meillä on aina ollut tarve mennä eteenpäin ja kehittää toimintaa, Huikuri perustelee.

Ramin Konditorian vahvuus on Huikurin mukaan ollut hyvä maku. Se on hänen mukaansa menestyksen salaisuus.

– Se on tärkeintä, että teemme kaiken sydämellä ja osaamme yhdistellä makuja. Lisäksi kokeilemme uutta ja kuuntelemme useamman ihmisen palautteita makujen suhteen, Huikuri kuvailee.

Ramin Konditorian päätuotteita ovat aina olleet makeat leivonnaiset ja kakut, mutta toiminta on kasvaessaan laajentunut myös enemmän lounaiden ja suolaisten tuotteiden tarjontaan. Huikurin mukaan uusia tuotteita kehitetään vuosittain noin parikymmentä. Ramin Konditoria myy tuotteitaan ensisijaisesti omista kahviloistaan käsin, mutta korona-aikana myynti laajeni myös ruokakauppoihin.

– Kauppiaat kysyivät tuotteitamme myyntiin, kun kahvilat menivät kiinni koronan vuoksi. Korona on ollut kyllä urani vaikeinta aikaa, toimitusjohtaja kertoo.

Vaikka Huikuri sanoo sietävänsä paineita hyvin, ei hän haluaisi enää koskaan olla siinä asemassa, että joutuu lomauttamaan työntekijöitään.

– Jouduimme lomauttamaan kaikki noin 45 työntekijäämme koronan alussa pariksi kuukaudeksi. Se tuntui aivan hirveältä, yrittäjä kuvailee.

Koronan aiheuttamista vaikeuksista huolimatta Ramin Konditoria selvisi pandemiasta ja otti ison askeleen tämän vuoden maaliskuussa, kun uusi Visulahteen rakennettu leipomo ja kahvila avattiin Viitostien varteen.

– Projekti kesti monta vuotta ja välillä pohdimme, onnistuuko tämä ollenkaan. Nyt olemme kiitollisia siitä, että uudet toimitilat ja isompi leipomo ovat käytössämme, Huikuri kertoo.

Tällä hetkellä Ramin Konditoriassa halutaan keskittyä olemassa olevien toimipisteiden kehittämiseen ja tasapainoiluun raaka-aineiden ja energian hintojen nousun suhteen. Huikurin mukaan esimerkiksi sokerin hinta on noussut syksyn aikana 80 prosenttia.

– Lisäksi lohen hinta on noussut niin paljon, että sitä voi käyttää lounasruokien raaka-aineena vain harvoin.

Huikurin mukaan perheyrityksessä on hienoa se, että silloin pääsee jakamaan kaikki yrittämiseen liittyvät asiat läheisten ihmisten kanssa. Se on hänelle voimavara.

– Haluamme hoitaa asiat kunnolla. Kun sitten kaikki on kunnossa, käymme miettimään, miten voisimme kehittää toimintaa seuraavaksi, Huikuri toteaa.

Huikuri on varma siitä, ettei Ramin Konditorian kasvutarina pysähdy edes uuden leipomon ja kahvilan avaamiseen, vaan jatkuu myöhemmin tulevaisuudessa.

NINA LAHTINEN

21.11.2022