Sukupolvi vaihtui Paunolassa

tuottaja
Jouni Paunonen Paunolan tilalta kertoo, että tuotantolaitteet tulevat pitkälti Keski-Euroopasta.
Vapaan kanan munia ja muita lähituotteita kaupataan innovatiivisesti.

Juvalla Pieksämäentien varrella sijaitseva Paunolan tila on virkeä yritys, joka tuottaa ruskeiden ja valkoisten vapaiden kanojen munia. M- tai L-kokoisia munia myydään yleensä 30 kappaleen kennoissa.
– Tuotantosuunta on Etelä-Savossa marginaalinen ja vähän osattu, pohtii tilan nuori isäntä Antti Paunonen, joka on omistanut tilan 65-prosenttisesti viime joulukuusta lähtien.
Loppuosuuden tilasta omistavat Jouni Paunonen ja Marjut Suontausta.
– Saan tehdä tilan töitä itsenäisesti ja muokata niitä. Asioita pitää tosin miettiä laajasti ja tärkeysjärjestykset huomioiden, tilaa kehittelevä Antti tuumii.

Osakekauppaan perustunut sukupolvenvaihdos on onnistunut, vaikka viime vuosina kananmunien tuotanto on muuttunut nopeasti. Jouni jututtaa mielellään alansa taitajia myös pikkujutuista, jotka voivat olla arvokkaita. Tietoutta, kuten valon säätelyn merkitystä kanalassa, hän on saanut erityisesti ulkomailta. Laitteiston korjauksetkin sujuvat.
– Ihan mukavasti menee, vaikka joitain uhkakuvia onkin. Yritys pyörii, ja munien tuotannossa inflaatio on ollut eduksi, tilan miehet sanovat.

Paunolan tilan munien hiilijalanjälki on pieni, sillä kanojen viljapainotteinen ruoka tulee läheltä ja munat myös pakataan tilalla. LSL Lite- ja LSL Brown-rotuisten kanojen monikäyttöiset munat poimitaan tuoreina lattiakanaloista, joissa kanat käyskentelevät tasoilla, orsilla ja kuopimisalueilla esteittä. Linnut pyöräyttävät munan päivässä hämärään pesäänsä.
– Asiakas voi myös ostaa ruskean kanan kesäkanaksi. Se opettaa eläinten hoitoa, Marjut kertoo.
Hauska idea on ollut myös luokkien retkirahojen keruu munia myymällä.

Laaja yhteistyö ja myyntiverkosto auttavat työssä. Munia menee jatkuvasti esimerkiksi Varkauden ja Mikkelin Prismoihin sekä Juvan K-supermarkettiin.
Paunolalla on myös myyntiauto, jonka vakioreitit kiertävät maan itäosissa akselilla pääkaupunkiseutu–Kuopio. Kolme kertaa viikossa liikkuva auto pyörähtää esimerkiksi Mikkelissä ja Haukivuorella. Munia voi tilata myös reittien lähistön koteihin, työpaikkoihin tai munaringeille.
Autosta saa Paunolan kananmunia ja muiden lähituottajien tuotteita, kuten juomia, mausteita, liha- ja kasvisruoka-aineksia ja kausituotteita. Tuotteet varataan verkkotilauslomakkeella ja maksetaan jakeluautoon.
– Alemman tieverkon kunto on nyt aika surkea, jakelijat pohtivat.
Tilan yhteydessä on oma miehittämätön vähittäismyymäläkin, josta saa samoja tuotteita kuin myyntiautosta.

 

Yli 350-vuotias tila

Paunolan tila on vuonna 1665 perustettu Paunosten sukutila, joka työllistää nyt neljä henkilöä. Antti Paunonen on sen kolmastoista isäntä. Omistajista Jouni ja Antti Paunosella on sähköalan koulutus ja Marjut Suontaustalla agrologin ja ekonomin koulutus.
Jounin isännöidessä on siirrytty lehmien pidosta kalkkunoiden kasvatukseen. Karjaportin konkurssin jälkeen vaihdettiin virikekanalan pitämiseen. Viimeisimmäksi on erikoistuttu vapaisiin kanoihin. Hallilaajennus tehtiin vuonna 2021.
Kauniisti remontoidun päärakennuksen ulkovuoraus on 1800-luvun lopulta.

 

VIRPI KONTINEN

27.4.2023