Ravintoloitsija Marianne Suojarinne-Saxelin on menestynyt yrittäjä, mutta tuntee myös yrittäjyyden varjopuolet

perheyritys
– Huippuartistien kestitseminen on mukavaa, mutta välillä haasteellista, Vain Elämää -artisteja monen tuotantokauden ajan palvellut Marianne Suojarinne-Saxelinin paljastaa.
Hirvensalmelainen Marianne Suojarinne-Saxelin pyörittää kolmea ravintolaa, vuokraa igluja ja vastaa Satulinnan toiminnasta.

Hirvensalmella toimivat Sataman Herkku, Sportti Pub Leppä ja kesäkahvila Cafe Rantamakasiini ovat syntyneet Suojarinne-Saxelinin toimesta. Sataman Herkku on à la carte -ravintola, josta saa laadukasta lähiruokaa.
Paikan päällä järjestetään myös eturivin artistien siivittämiä konsertteja. Monet artistit ovatkin tulleet Suojarinne-Saxelinille tutuiksi vuosien varrella sekä ravintolatoiminnan että Vain Elämää -ohjelman kautta. Suojarinne-Saxelin on nimittäin Satulinnan operatiivinen johtaja.
– Huippuartistien kestitseminen on mukavaa, mutta välillä haasteellista. Vain Elämää -ohjelman tiimiin kuuluu 70 henkilöä, joiden kanssa olen ystävystynyt hyvin, Suojarinne-Saxelin kuvailee.
Satulinnassa huippuartistien lounaista ja päivällisistä vastaa Sataman Herkun henkilökunta. Vain Elämää -ohjelman lisäksi Satulinnassa järjestetään yritystilaisuuksia, kokouksia, juhlia ja rippileirejä.

Sataman Herkku sijaitsee Puulan vesistöön kuuluvan Liekune-järven rannalla ja paikan päälle voi saapua vaikka veneellä. Ravintolalla on noin 200 paikkainen terassi, joka tekee paikasta erityisen.
– Sataman Herkku on minulle todella tärkeä, Suojarinne-Saxelin sanoo.
Monitoiminainen on toiminut yrittäjänä jo 24 vuoden ajan, joista viimeiset kolmetoista vuotta hän on panostanut erityisesti Sataman Herkkuun. Ravintolatoiminnan lisäksi Suojarinne-Saxelin vuokraa kahta lasi-iglua majoituskäyttöön ympärivuotisesti. Iglut sijaitsevat Sataman Herkun rannassa ja niihin pääsee omia laitureita pitkin.

Vaikka Suojarinne-Saxelinin ura kuulostaa äkkisiltään menestystarinalta, on hän kohdannut matkan varrella myös yrittämisen varjopuolet.
– Tällä hetkellä tuntuu siltä, ettei meinaa jaksaa. Viime vuodet ovat olleet niin raskaita matkailu- ja ravintola-alalle, hän sanoo vakavana.
Kun Suojarinne-Saxelinilta kysytään, mikä saa hänet jatkamaan vaikeuksista huolimatta, vastaa hän, että ympärillä työskentelevät nuoret antavat uutta intoa yrittämiseen.
– Nuoret ovat iloni ja valoni. Onneksi kohtaan heitä paljon tämän työn kautta.
Myös Suojarinne-Saxelinin oma tytär Iisa Suojarinne on mukana äitinsä yritystoiminnassa. Hän vastaa lähes kokonaan Cafe Rantamakasiinin toiminnasta.

NINA LAHTINEN

15.4.2023