50-vuotias yritys on tottunut muuntautumaan

perheyritys
– Kiitän sydämellisesti kaikkia, jotka ovat meillä jossain vaiheessa töitä tehneet. Kiitän myös ihania ja upeita asiakkaita, RL-Palveluiden toimitusjohtaja Nina Rasola sanoo.
RL-Palveluiden liiketoiminnassa on kokeiltu matkan varrella monenlaista.

– Asiakkaan silmissä ehkä mikään ei ole muuttunut. Siellä on se jäteastia, ja auto käy tyhjentämässä sen, kuvaa mikkeliläisen RL-Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Nina Rasola liiketoiminnan ydintä vuonna 2023.
Taustalla on kuitenkin tapahtunut paljon kehitystä, joka on myös mahdollistanut yrityksen kasvun.
– Otimme ensimmäisten joukossa Suomessa käyttöön sähköisen ajojenhallinnan. Reitityksiä ja tyhjennysvälejä optimoidaan. Ajotapoja seurataan. Kaikki mahdollinen on sähköistä työajanseurannasta taloushallintoon, Rasola luettelee.
RL-Palvelut on levittäytynyt toimijaksi, joka on nykyään tuttu lähes koko Etelä-Savossa. Kasvu on tapahtunut sekä yritysostoin että tarjouskilpailuja voittamalla. Kesällä alkaa uutta toimintaa Savonlinnassa.

Yrityksen historiassa on kokeiltu monenlaista. Palveluihin on joskus kuulunut kaasuvarikko, konevuokraamo, ruostesuojaamo ja autohuolto. On myös kuljetettu asfalttia ja maitoa.
Nyt RL-Palvelut keskittyy ympäristöhuoltoon ja siivoukseen, joka on viime aikoina ollut kasvava osa yritystoimintaa. Siivouksia tarjotaan sekä yrityksille että kotitalouksille.
– Laatutaso on meille siivouksessa tärkeintä. Haluamme tuoda esiin myös, että siivouksella huolehditaan pinnoista ja materiaa­leista niin, että ne ovat mahdollisimman pitkäikäisiä, Rasola kuvaa.
Liiketoiminnasta noin 90 prosenttia on edelleen jätekuljetusta. RL-Palvelut työllistää noin 40 henkeä. Työntekijöihinsä Rasola on tyytyväinen, mutta uusia alkaa olla vaikea saada.
– Tähän asti on saatu hyvin tekijöitä, mutta nyt on ensimmäisen kerran haasteellista. Puhtauspuolella vielä enemmän kuin kuljetuksessa.
Etelä-Savon työmarkkina on pieni, joten ihmismassoja, josta ottaa, ei ole. Lisäksi kaikki eivät enää halua sitoutua täyteen työaikaan.

Yrityksen johtoon Nina tuli sattuman kautta. Rasolan isä kuoli yllättäen vuonna 2000, ja alkuun tarkoitus oli huolehtia lähinnä siitä, että toiminta jatkuu.
– Hyppäsin tuntemattomaan, mutta yhdessä henkilöstön kanssa on päästy pienin kehitysaskelin eteenpäin. On kokeiltu asioita, ja joskus palattu vanhaan, joskus pantu kaikki uusiksi.
Selviämiskonsteja on tarvittu myös näinä aikoina, kun kustannukset ovat nousseet voimakkaasti. Taksoja on jouduttu nostamaan, mutta kaikkea kustannusnousua ei saa hintoihin.

Nurkan takana odottaa uusi jätelaki, joka Mikkelissä on realisoitumassa helmikuussa 2025. Lakimuutoksen seurauksena asumisessa syntyvän jätteen suorat asiakkuudet päättyvät, ja kunnat kilpailuttavat operoinnin. Jatko riippuu siitä, pärjääkö yritys näissä kilpailuissa.
– Se muuttaa markkinaa todella paljon, myös yritysten voimasuhteita. Tässä halutaan siirtää hyvin toimivaa yritystoimintaa kunnallisten yhtiöiden hoidettavaksi. Katteet valuvat kunnalliseen yhtiöön, Rasola ihmettelee.
RL-Palvelut aikoo kuitenkin selvitä tästäkin murroksesta, kuten se on selvinnyt 50 vuotta entisistäkin. Yrittäjäjärjestössäkin toimiva Rasola on huolissaan Mikkelin seudun yritysten tilanteesta. Hän toivoo, että vaikeina aikoina alueen asukkaat suosivat paikallisia yrityksiä kaikilla toimialoilla.

Mutta millainen RL-Palvelut Oy on 50 vuoden päästä?
– Olisin 101-vuotias silloin. Ehkä sympaattisen näköiset sähkörobottiautot ajelevat hissukseen jätettä ja tulevat itsekseen varikolle, Rasola nauraa.

 

Juuret 1930-luvulla

Nina Rasola on yrittäjä kolmannessa polvessa. Isänisä Valtter Rasola kuljetti Graanin sahan vanereita 1930-luvulla. Avoin yhtiö Rasola & Liukkonen oli tienrakennusurakoissa mukana 1960-luvun lopulla. Jätekuljetukset alkoivat 1968. Osakeyhtiö perustettiin 1973, ja toimitilat Juontotiellä valmistuivat 1970-luvun lopulla. Osakkaita oli kolme.
Kaikki osakkeet lunastettiin yritykseen 2000-luvun alussa. Työntekijöitä oli silloin noin kymmenen, nyt noin 40.

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

5.4.2023