Serviini palvelee lounasravintoloiden sekä tilaus- ja cateringpalveluiden kautta. Toimintojen keskuspaikka on Pitopata
Karkialammella.
Kesän kääntyessä pikkuhiljaa syksyksi, on Mikkelissä monipuolista ravintolatoimintaa harjoittavan Serviini Oy:n toimitusjohtaja Timo Hyöppisellä aihetta tyytyväisyyteen. Takana on liikevaihdoltaan ennätyshyvä kesä.
– Myynti oli tasaisesti hyvää kaikissa toimipaikoissamme ja kaikilla liiketoiminnan aloilla. Meillähän ei sinällään erityisesti panosteta kesään esimerkiksi omien lisäpalveluiden tai -tapahtumien kautta, vaan pyritään siihen, että ihan perustoiminnan volyymia saadaan pidettyä hyvänä vilkkaan sesongin yli, Hyöppinen toteaa ravintola Pitopadan kabinetissa, jossa haastattelua tehdään.
Perustoiminnasta puhuessaan Hyöppinen viittaa Serviinin kuuteen lounasravintolaan (Vino, August, Pitopata, Länsi-Savo, Ruokapuoti ja Cafe Setri), tilausravintola Mikaeliin sekä yrityksen monipuolisiin catering-palveluihin.
– Meillä on ollut ajatuksena se, että toiminnan tulee olla riittävän laajaa, jotta löytyy monenlaisia erityispiirteitä eri paikoista, ja näin pystytään vastaamaan monenlaiseen kysyntään.
”Myynti oli tasaisesti hyvää kaikissa toimipaikoissamme.”
Timo Hyöppinen
Hyöppinen kertoo, että kaikissa heidän ravintoloissaan on omat keittiöt, mutta suurin ruuan valmistamisen sekä valmistelun volyymi on Karkialammen Pitopadassa, joka toimii muutoinkin Serviinin toiminnan sydämenä.
– Osaan paikoista viedään täältä enemmän, toisissa tehdään enemmän paikan päällä. Mutta täällä tehdään eniten, ihan jo siksi että täällä on parhaat tilat. Ja totta kai keskittämällä tiettyjä asioita saadaan kulusäästöjä.
– Mikaelin tilausravintola ja catering-palvelut ovat sellaisia, että niiden tarjoilut tehdään käytännössä kokonaan täällä Pitopadassa.
Useampi ravintola tarkoittaa tietenkin myös suuria määriä tarjottavaa ruokaa.
– Totta kai vaihtelua on esimerkiksi sen suhteen, minkä verran on tilauspohjalta tehtäviä ruokia. Mutta arvelisin, että päivittäin meidän käsien kautta lähtee sellaiset 700–1000 ruoka-annosta, Hyöppinen summaa.
Hän kertoo myös, että tähän määrään tarvittavat raaka-ainemäärät ovat niin suuria, että lounasravintoloihin ostot suoritetaan tukkuostoina.
– Totta kai sitten käytetään paikallisia tuottajia, mikäli esimerkiksi Mikaelissa on lähiruokatapahtuma tai vastaavaa toivotaan catering-tilauksessa.
Serviinin pääkallopaikkana toimiva Pitopata sijaitsee siis Karkialammella, entisellä varuskunta-alueella, armeijan entisen muonituskeskuksen tiloissa. Mikkelissä jännitetään parhaillaan sitä, tuleeko Naton maavoimien alaesikunta sijoittumaan tänne. Asia kiinnostaa luonnollisesti myös Serviiniä, jonka ravintola sekä toimintojen pääpaikka sijaitsee alueella, jonka asiakaskunnasta suuri osa on jo nykyisen maavoimien esikunnan myötä sotilashenkilöitä.
– Ilman muuta Nato-asiaa seurataan. Jos nyt on puhuttu, että Nato-esikunnan sijoittumisen suhteen on hyvä, että Mikkelissä on tuo lentokenttä säilytetty, niin me voidaan sanoa, että ollaan myös muonituskeskus pidetty kaupungissa! Hyöppinen naurahtaa.
Hän sanoo, että toistaiseksi Nato-kortin varaan ei voida mitään rakentaa. Toisaalta, täytyy säilyttää valmius sekä resurssit reagoida asiaan, mikäli Mikkeli sijoituspaikkakunnaksi valikoituu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita passivoitumista. Esimerkiksi Ravintola Vinoon on suunnitteilla pop-up-viikonloppuja.
– Ja tähän Pitopadan kiinteistöön, joka on meidän oma, tehdään jatkuvasti kehitystoimia. Parhaillaankin tehdään tiloja merkittävälle vuokralaiselle, Hyöppinen sanoo.
NIKO TAKALA