Luomuvihanneksia jo kymmenen vuotta

Maatalaous
Elina ja Antti Vauhkonen ovat viljelleet luomuvihanneksia Haukivuorella, Kalliolan tilalla kymmenen vuotta. Tälle vuodelle uutuutena valikoimaan otettua kesäkurpitsaa istutettiin toukokuun lopussa, jolloin kuva on otettu.
Haukivuoren Kärenniemessä sijaitsevalla Kalliolan tilalla on oltu luomutuotannossa jo 25 vuotta. Nykyiset yrittäjät Antti ja Elina Vauhkonen panostavat luomuvihannesten tukkukauppaan.

Kalliolan luomutilan nykyinen yrittäjäpariskunta Antti ja Elina Vauhkonen on pyörittänyt luomuvihannesten viljelyyn panostavaa tilaa vuodesta 2014 alkaen. Jo tuota ennen Kalliolan tilalla työskenneltiin luomun ympärillä, Antin vanhempien toimesta marjan- ja vihannesviljelyn parissa.
Minkälaisia hetkiä tähän kymmenen vuoden varrelle mahtuu?
–Onhan tässä tietysti menty laidasta laitaan, mutta isossa kuvassa koko ajan on menty eteenpäin sekä saatu toimintaa kasvatettua ja parannettua, Antti tuumaa.
– Tilan kehittäminen edellä ollaan menty. Ja tietysti pitää muistaa, että ei tätä itsekseen viitsisi eikä pystyisikään tekemään. Meillä on koko ajan ollut hyvää työporukkaa ja hyviä yhteistyökumppaneita, Elina tiivistää.
He kertovat, että erityisen tärkeä yhteisö on Haukivuorella oleva useamman luomuvihannestilan porukka.
– Teemme tosi tiivistä yhteistyötä, tilanteen mukaan autamme toisiamme sekä tärkeänä ihan jo sellainen yleinen yhteydenpito ja tiedonvaihto, Antti kertoo.

”Tilan
kehittäminen edellä ollaan menty.”
Elina Vauhkonen

Kalliolan tilalla työskentelee yrittäjien lisäksi kolme henkilöä vakituisesti, kausityöntekijöitä on reilu kymmenkunta.
– Kausityöntekijöiden tarve on meillä puolisen vuotta. Normaalisti aloitamme istutukset vapun aikoihin, ja purjoa pakataan vielä joulukuussa, Elina ynnää.
Muutamat Kalliolan tilalla työskentelevät kausilaiset ovat olleet mukana koko kymmenen vuotta.
– Ylipäätään meillä on ollut hyvät tekijät. Tietenkin helpottaa, kun mukana on muutamia työt jo ennestään hallitsevia konkareita, Elina kiittelee.
Antin vanhemmat asuvat tilalla. Yrittäjät kertovat, että heistä on korvaamaton apu.
– He auttelevat milloin missäkin hommassa tässä tilalla. Ja kun meillä on kolme lasta, niin heidän kuljetuksissa esimerkiksi harrastuksiin loppuisi kyllä oma aika kesken, Antti ja Elina toteavat.

Tällä hetkellä Kalliolan tilan tuotteet ovat keräkaali, lehtikaali ja purjo sekä tälle vuodelle uutuutena mukaan otettu kesäkurpitsa.
– Keräkaali on sellainen, joka on pysynyt valikoimassa koko ajan. Matkan varrella muut tuotteet ovat vähän vaihtuneet. Katsotaan nyt, miten tämä kesäkurpitsa lähtee menemään.
– Ollaan pyritty löytämään sellainen yhdistelmä, jolle ensinnäkin on kysyntää, ja toiseksi sitten niin, että niiden viljelyssä pystyttäisiin asioita tekemään hieman eriaikaisesti, ettei olisi kaikki sylissä samaan aikaan, Elina ja Antti toteavat.
Kalliolan tilan tuotteet lähtevät tilalta ensin Haukivuorella radan varrella olevaan pakkaamoon ja varastoon, josta ne lähtevät sitten pikkuhiljaa tukkuliikkeiden kautta S- ja K-ryhmien sekä Lidlin myymälöihin.

Kesällä Haukivuoren yrittäjien ja Haukivuoren aluejohtokunnan toimesta myönnetty Vuoden Haukivuorelainen -tunnustus päätyi tällä kertaa Vauhkosille.
– Tosi kivalle tunnustus tuntui, olimme siitä tosi iloisia. Työn merkeissähän tätä tunnustustakin juhlittiin, Elina Vauhkonen naurahtaa.
Vauhkonen kuvaileekin mennyttä kesää moninaisine keleineen työn täyteiseksi.

NIKO TAKALA

25.9.2024