Hellapoliisi Kati Jaakonen palautuu laiturin nokassa mökillään Haukivuorella

kesäasukas
– Ihastuimme tähän paikkaan ensisilmäyksellä pari vuotta sitten ja ostimme mökin. Viime kesä oli ensimmäinen kesä, jonka vietimme kokonaan mökillä, Jaakonen kertoo.
Kuoleman kohtaaminen on opettanut tunnetulle Hellapoliisille eli Kati Jaakoselle, ettei omaisuuden kartuttaminen ole elämän tärkein asia.

Hellapoliisi eli helsinkiläinen ruokavaikuttaja Kati Jaakonen on pitänyt suuren suosion saavuttanutta Hellapoliisi-sivustoa lähes 20 vuotta. Sivustolta löytyy erilaisia reseptejä, viikon ruokalistoja, tuotesuosituksia ja muuta elämäntapa-sisältöä. Sivuston lisäksi Jaakonen on ehtinyt uransa aikana kirjoittaa noin 80 keittokirjaa. Uusin, perheen pienimmille suunnattu, ”Kotiruokaa vauvoille ja taaperoille”-teos ilmestyi tänä keväänä.
Jaakosen ura ruokavaikuttajana alkoi, kun hänen nuorin lapsensa oli vain kuukauden ikäinen. Pari vuotta myöhemmin Jaakosen blogi oli kasvanut sen verran, että hän saattoi saada sen pitämisestä jo tuloja. Menestystarina on kuitenkin sisältänyt paljon työtä ja jatkuvaa itsensä ylittämistä.
– Perustin yrityksen neljän lapsen yksinhuoltajana, enkä voi suositella sellaista kenellekään. Olen ollut poikkeuksellisen sinnikäs, Jaakonen kuvailee.

Jaakosen mielestä yrittäminen on miellyttävintä silloin, kun rinnalla on hyvin toimeentuleva puoliso, joka antaa toiselle mahdollisuuden kokeilla siipiään. Yksinhuoltajalta yrittäminen sen sijaan vaatii paljon enemmän taloudellisen epävarmuuden sietämistä. Jaakonen huomauttaa, ettei yrittäjillä ole samanlaisia perusoikeuksia kuin palkansaajilla. Sen vuoksi hän ei ole pitänyt esimerkiksi lomaa kolmeen vuoteen. Myös työpäivät venyvät toisinaan liian pitkiksi.
– Välillä tulee tehtyä töitä yötä myöten, Jaakonen toteaa.
Jaakosen pää­työ on Hellapoliisi-sivuston ylläpito, mutta siinä ohella hän vuokraa pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa kokous- ja juhlatilaa sekä keittiötään muiden yritysten käyttöön. Jaakosen nykyinen puoliso Jami Jaakonen on valokuvaaja, joka tuottaa Hellapoliisille kuvamateriaalit ja vastaa yrityksen visuaalisesta ilmeestä.
– Kuvaamme paljon materiaalia someen. Myös kesämökillä olemme lähinnä töissä, Jaakonen naurahtaa.
Jaakosten mökki sijaitsee Haukivuorella, josta käsin pariskunta teki töitä lähestulkoon koko viime kesän.
– Ihastuimme tähän paikkaan ensisilmäyksellä pari vuotta sitten ja ostimme mökin. Viime kesä oli ensimmäinen kesä, jonka vietimme kokonaan mökillä, Jaakonen kertoo.

Jaakosen elämä on ollut melko vauhdikasta vuodesta toiseen. Nyt hän alkaa kaivata siihen muutosta.
– Kaasun sijaan voisin painaa vähän jarrua, hän sanoo.
Viimeisen puolentoista vuoden aikana elämän rajallisuus on kohdannut Jaakosta ankaralla otteella. Sinä aikana hän on saattanut hautaan itselleen useamman läheisen henkilön, mukaan lukien oman isänsä.
– Käärinliinoissa ei ole taskuja. Kuoleman kohtaaminen on opettanut sen, ettei omaisuuden kartuttaminen lopulta merkitse mitään, Jaakonen sanoo painokkaasti.
Tulevalta kesältä hän kaipaa elämän tärkeiden ja yksinkertaisten asioiden äärelle pysähtymistä.
– Haluaisin maata kylmä juoma kädessäni säkkituolissa laiturilla ja katsella, kuinka sudenkorennot lentelevät, Jaakonen paljastaa.

 

NINA LAHTINEN

6.4.2023