Kalevala Koru otti yhteyttä emalointiosaaja Rundgreniin

käsityö
Pauliina Rundgrenin ja Kaleva Korun Haltija-sarjaa on saatavana myös Rundgrenin omasta myymälästä Kenkäveron navetan vintiltä.

Mikkeliläinen muotoilija Pauliina Rundgren aloitti yhteistyön Suomen suurimman koruvalmistajan kanssa.

Viime keväänä mikkeliläinen käsityöyrittäjä Pauliina Rundgren sai ennalta arvaamatta yhteydenoton Kalevala Korulta, joka on Suomen suurin ja Pohjoismaidenkin suurimpia koruvalmistajia.
– He kysyivät, voisinko tehdä emalointia alihankintana. Vastasin, että se onnistuu, Rundgren kertoo.
Siitä alkoi paikallisen pienyrittäjän ja Kalevala Korun ensimmäinen yhteistyö, jonka seurauksena syntyi uunituore Haltija-korusarja. Haltijan on suunnitellut Kaleva Korun oma suunnittelija Taru Harmaala-Chaloff.

Yhteistyö Kalevala Korun kanssa oli Rundgrenille ensimmäinen kerta, kun hän ei itse osallistunut suunnitteluun, vaan vastasi ainoastaan koruissa olevien yksityiskohtien emaloinnista. Emalointi on vanha käsityömenetelmä, joka luetaan kultaseppien erikoistekniikaksi. Menetelmä on Rundgrenin mukaan niin harvinainen, ettei Kaleva Korultakaan löytynyt siihen osaamista omasta takaa.
– Suomessa emalointiosaaminen on harvoissa käsissä, eikä koulutustakaan tekniikkaan oikein ole, Rundgren kuvailee.
Rundgren kiinnostui emaloinnista opiskellessaan metalliartenomiksi. Opintojen aikana emalointia käsiteltiin lyhyesti yhdellä kurssilla. Omat taitonsa Rundgren onkin saanut pitkälti itsenäisesti harjoittelemalla.
– Jokainen emaliväri on omanlaisensa. Jotkut värit tulevat toimeen keskenään ja toiset eivät, hän kuvailee.
Emalivärit saadaan aikaan, kun emaliväriaine levitetään jalometallin pinnalle ja poltetaan noin 800-900 asteisessa uunissa.

Kun Rundgrenilta kysytään, mitä muuta hänelle kuuluu tänä syksynä, vastaa hän, että saman tyyppisiä asioita kuin muillekin yrittäjille.
– Viime vuodet on täytynyt opetella uudenlaista yrittämistä. Ensin tuli pandemia, joka johti kivijalkaliikkeen hiljenemiseen. Kun siitä elvyttiin, alkoi sota, materiaalien saatavuusongelmat ja hintojen nousu. Nyt on sitten energiakriisi, joka pistää meidät kaikki varovaisiksi, Rundgren luettelee.
Vaikka Rundgren on jo tottunut kriiseihin, on hän huolissaan kotimaisten yritysten tilanteista.
– Aika monen yrittäjän kuminauha on venytetty äärimmilleen, hän toteaa.
Synkistä aiheista huolimatta Rundgren on sitä mieltä, että vaikeudet ovat tuoneet mukanaan hyvääkin.
– Kaikessa karmeudessaan korona-aika on auttanut nostamaan kotimaisen työn arvostusta. Vastuullisuuden ja kotimaisuuden kysyntä on kasvanut ja suomalaista osaamista arvostetaan, Rundgren sanoo.
Rundgrenin mukaan se on hyvä asia hänen yrityksensä kannalta.

– Haluan vaalia kotimaisen osaamisen säilymistä.

Rundgrenin omien mallistojen valmistuksessa käytetään vain suomalaisia alihankkijoita, kuten puuseppiä, metalliosaajia ja pakkausvalmistajia.
– Emaloidut yksityiskohdat tehdään käsityönä omalla studiollamme Mikkelin Kenkäverossa, Rundgren lisää.

Suomalaisen työvoiman lisäksi Rundgren arvostaa luontoa ja etsii sieltä aiheita omaan työhönsä suunnittelijana. Rundgrenin tuotantoon kuuluvat erilaiset luontoaiheiset korut ja pienet käyttöesineet, kuten tee-siivilät. Monet hänen omista tuotesarjoistaan, ovat syntyneet luontoa tarkkailemalla.
– Tikkakello syntyi, kun olin lenkillä ja tikan tikutus keskeytti ajatukseni. Tällä hetkellä kello on myydyimpiä tuotteitamme, Rundgren paljastaa.
Ennen joulua Rundgrenin on tarkoitus tuoda markkinoille myös uusia tuotteita, mutta niistä hän ei vielä kerro enempää.

NINA LAHTINEN

23.11.2022