Valtaoja ja Jaskari kannustivat eteläsavolaisia tarttumaan toimeen

seminaari
Kaikki hyvä on syntynyt siitä, että on tehty yhteistyötä, tähtitieteilijä Esko Valtaoja muistutti.

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Harri Jaskari katsovat maailmaa ehkä eri kulmista, mutta heillä oli eteläsavolaisille samantyylinen viesti Pieksämäen Partaharjulla pidetyssä kunnallisjohdon seminaarissa.

Se oli, että on aika toimia ja aktivoitua.
Jaskari kiertää Suomea patistamassa kuntia elinvoimapolitiikkaan. Sen aika on Jaskarin mielestä juuri nyt, kun hyvinvointialueet aloittavat vuodenvaihteessa toimintansa, ja sote katoaa kuntien harteilta. Nyt olisi juuri oikea hetki satsata siihen, että kunnat ovat hyviä paikkoja yrittää.
– Meidän on rakennettava kunnat uudelleen. Pitää miettiä, hankitaanko kuntiin lisää tuloja vai luovutetaanko.
Lähitulevaisuudessa häämöttää myös te-palveluiden uudistus, joka siirtää ne kunnille. Jaskari toivoo, että se ei tarkoita vain kylttien vaihtamista seiniin. Saati kuntien elinvoimapalveluiden ja kehitysyhtiöiden unohtamista.

Emeritusprofessori Esko Valtaojan luennoilla on kysyntää tässä ajassa, kun kaikki tuntuu romahtavan niskaan. Maailmankaikkeuden, eli kaiken asiantuntija muistutti, että maailmanloppu on ollut aina tulossa, eikä se silti ole tullut.
Asiat ovat menossa enemmän parempaan kuin huonompaan suuntaan. Ilmastonmuutoskin voidaan ratkaista, sillä ihmiskunnalla on nyt uskomaton määrä tietoa.
– Olemme ensimmäinen sukupolvi, jolla on keinot ratkaista kaikki ongelmat.
Savolaisille Valtaoja poimi otoksia Etelä-Savon yrittäjäbarometrista ja kehotti maakuntaa heräämään yhteistyöhön ja kansainvälistymiseen. Barometrissa eteläsavolaiset olivat heikkoja myös digitaalisessa osaamisessa ja verkkokaupassa.
– Te olette lähes kaikessa muuta Suomea jäljessä, Valtaoja huomautti ja nauratti yleisöä siteeraamalla Savolaisten laulua.
– ”Sen kansa kaikki kärsinyt”, ja sen jälkeen taitaa tulla nappi otsaan!
Eniten Valtaoja kehotti yrityksiä yhteistyöhön, sillä koko maailmanhistoria osoittaa, että menestys ei synny omissa oloissa puurtamisesta.
– Yhteistyötä voivat tehdä kaikenkokoiset yritykset. Jopa yhden hengen yritys voi etsiä synergiaa toisten kanssa.
Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja Nina Rasola myönsi, että paikallismarkkina taantuu, ja alueen kehitysnäkymät ovat heikot. Hän näkee kuitenkin vapaa-ajanasumisen suurena Etelä-Savon valopilkkuna. Rasola laskeskeli, että vapaa-ajan asukkaat ovat sijoittaneet mökkiomaisuutena Etelä-Savoon yli kolme miljardia.
– He käyttävät 3500 euroa vuodessa vapaa-ajan asuntoihinsa ja tuovat alueelle 150 miljoonaa euroa vuodessa.
Lukeman voisi Rasolan mukaan nostaa yli 200 miljoonan euron.

PETRI P. PENTIKÄINEN

23.11.2022