Yli sata uutta yritystä vuodessa

yritysinfo
Kun ajatus yrittäjyydestä polttelee, on syytä piipahtaa Uusyrityskeskuksen yritysneuvojin pakeilla. Neuvoista ja avusta on tutkitusti hyötyä.
Yhdistyspohjalta toimivan Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksen ovi on käynyt tiuhaan tahtiin vuosien ajan. Tasaisen laskukaavan mukaisesti jokaisena arkipäivänä sisään astuu yksi yrittäjäksi aikova. Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja ja yritysneuvoja Heli Tavastin mukaan joka toinen tapaaminen johtaa yrityksen perustamiseen. 

Mielikuva yrittämisestä on muuttunut vuosien varrella paljon. Nuoremmalla sukupolvella ei ole samalla tavalla ennakkoluuloja ja pelkoa yrittämiseen liittyen kuin aiemmin. Yrittämisen kenttä on myös muuttunut.
– Kevytyrittäjyys on tullut vahvasti mukaan. Osa kevytyrittäjistä omaa y-tunnuksen, osa ei. 

Yksi yrittämisen tunnusmerkki on se, että yrityksellä tulee olla enemmän kuin yksi laskutettava. Mikäli näin ei ole, tulkitaan toimeksiantajan ja tekijän välinen suhde herkästi työsuhteeksi, ei yrittämiseksi.
– Näissä asioissa tulee olla tarkkana. Tietyt yrittämisen tunnusmerkit on aina täytyttävä, Tavasti tähdentää.

Mikään tuomari ei Tavasti alkavia yrittäjiä kohtaan ole. Ei sitten sinne päinkään.  Sen sijaan hän on valmis kertomaan neuvoja ja vinkkejä niitä kaipaaville.
– Jutulle kannattaa tulla hyvissä ajoin ennen kuin yrityksen perustaa, Tavasti vinkkaa.

Uusyrityskeskuksella on kaupan myös valmiita yrityksiä. Näitä hiljaisessa myynnissä olevia firmoja Tavasti suosittelee lämpimästi. Myynnissä on kaiken hintaisia ja kokoisia yrityksiä.
– Helpoin tie yrittäjyyteen on ostaa valmis paketti asiakaskuntineen.

Ja myytäviä yrityksiä Suomessa ja Etelä-Savossa riittää, sillä tarjontaa on enemmän kuin kysyntää. Tämä johtuu puolestaan suurempien ikäluokkien eläköitymisestä.

 ”Meidän tehtävä on selkeyttää asioita” Heli Tavasti, toimitusjohtaja, Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus.

Viiden vuoden ajan yritysneuvonnan parissa työskennellyt Tavasti toivoisi yhteiskunnalta huomattavasti enemmän ketteryyttä varsinkin nuorten nopeasti muuttuviin elämäntilanteisiin.
– Työnteon, opiskelun ja yrittämisen ymmärtäminen on yhteiskunnassamme valitettavan hankalaa. Tässä asiassa pitäisi tehdä isoja muutoksia. 

Paikallisesti hän toivoisi lisää positiivista palautetta.
– Voisimme kehua ja kannustaa toisiamme enemmän, se ei olisi keneltäkään pois. 

Uusyrityskeskuksen kautta uuden yrityksen näkymän saa kirkkaaksi ensimmäisen toimintavuoden ajalle. Saman katon alta Mikkelin Sammonkadulta löytyvät myös Miksein yritysneuvontapalvelut.
– Meidän tehtävä on selkeyttää asioita, Tavasti kiteyttää koko toiminnan kuvan yhteen lauseeseen.

Tiesitkö?

  • Vaikuttavuustutkimusten mukaan Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä on viiden vuoden päästä toiminnassa 90 %. Ilman neuvontaa lukema on 50 %.
  • Uusyrityskeskusten palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.
  • Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus ry:n toiminta on kuuden kunnan, Mikkelin, Kangasniemen, Mäntyharjun, Hirvensalmen, Pertunmaan ja Puumalan, lisäksi useiden kymmenien yritysten rahoittama. Yritysten rahoitusosuus on tässä kokonaisuudessa merkittävä. 

JARNO LAATIKAINEN

21.11.2022