Iloisella mielellä keleistä riippumatta

Yrittäjä Heidi Kelho sanoo, että vaikka kuluva talvi on ollut keleiltään osin haasteellinen, halutaan Tornimäellä aina katsoa positiivisesti eteenpäin. ”Ja kausihan jatkuu vielä pitkään, kun meillä on hyvä tykitetty lumikerros!” hän muistuttaa.

Laskettelukeskus Tornimäen talvi on ollut hieman kaksijakoinen. Kausi päästiin aloittamaan hyvissä ajoin ja alkutalvi oli hyvä, myöhemmin kovat pakkaset ovat asettaneet haastetta.

Neljättä talvea mikkeliläisen laskettelukeskus Tornimäen yrittäjänä toimiva Heidi Kelho kertoo, että tämän talven alku oli heillä vilkas.
– Pakkaset tulivat hyvissä ajoin, ja päästiin tekemään lunta tosi varhain. Kausi päästiin avaamaan jo itsenäisyyspäivänä, ja joulukuu olikin pääsääntöisesti sitten tosi hyvä. Harmillisesti sitten tuli takapakkia, kun jälkimmäisellä joululomaviikolla oli tosi kovat pakkaset, ja jouduttiin neljänä päivänä pitämään rinteet kokonaan kiinni, Kelho ynnäilee kokonaisuutena haasteellisten kelien talvea.
– Kyllä se heti näkyy kävijämäärässä, mikäli on reilummin pakkasta. Toki tietty aktiiviporukka kausikorttilaisia käy sinnikkäästi melkein kelillä kuin kelillä, mutta satunnaisempi harrastaja saattaa jäädä kotiin.
Kelho sanoo, että rinteiden kokonaan kiinnipitämistä ei tehty sen vuoksi, että kävijöitä olisi ollut niin vähän, vaan koska silloin laiterikkojen vaara on suuri.
– Meillä jos tässä vaikka toinen hisseistä joutuisi pois käytöstä, niin se olisi niin iso miinus, ettei sellaista riskiä haluta ottaa.

Mutta liikaa Kelho ei halua haastavia kelejä jäädä murehtimaan, ne kun eivät purnaamalla muutu. Tornimäellä halutaan hänen mukaansa mennä aina iloisella mielellä. Ja iloon on ollut tälle vuodelle syytäkin esimerkiksi uudistusten myötä.
– Uusin rinteemme Hupicross on saatu tehtyä siihen muotoon kuin sen olen alun pitäenkin halunnut, viimekesäisten maansiirtotöiden ansioista. Tälle kaudelle sinne saatiin myös valaistus.
– Lisäksi esimerkiksi banaanirinteen loppuosaan on tehty ”Kurviksi” nimetty kierto, jota kautta pystyy kiertämään sen loppujyrkän, joka saattaa joskus aloittelijaa hieman hirvittää, Kelho sanoo.

Aloittelijoista puheenollen, mikäli laji kiinnostaa, niin Kelho suosittelee ehdottomasti aloittamaan hiihtokoulun ja osaavan opettajan avulla.
– Meillekin aika usein tullaan vaikkapa perheen voimin, ja tuumataan, että ”käydään ensin kokeilemassa itse, ja jos lapsi innostuu, niin otetaan sitten opetusta”. Eikä siinä mitään, mutta itse kyllä kannustaisin vahvasti nimenomaan sen ensikosketuksen ottamaan hiihtokoulusta. Silloin aloittelija – oli hän minkä ikäinen vaan – saa oikeanlaista ohjausta, ja onkin todennäköisempää, että kipinä lajiin syttyy! Kelho vinkkaa.
– Meillä hiihtokouluun kuuluu aina myös tarvittavien välineiden vuokra. Esimerkiksi nyt hiihtolomaviikoilla kursseja pyörii tavallista enemmän, joten ei muuta kuin kokeilemaan!

 

”Melkein joka päivä käydään”

Lenni (12) ja Luka Partio (15) ovat Tornimäen vakiokävijöitä. Veljeksillä löytyy taskuista kausikortit, ja he sanovatkin käyvänsä laskemassa melkein joka päivä.
– Pari vuotta ollaan harrastettu. Käytännössä joka viikonloppu käydään, ja lisäksi yleensä muutamana päivänä arkenakin, Partiot kertovat.
– Vanhemmat kuskaavat, tai sitten tullaan yhteiskyydeille kavereiden kanssa.
Lenni laskee suksilla, Lukakin aloitti harrastuksen suksilla, mutta on sittemmin siirtynyt lautailuun.
– Kivaa tämä on. Eikä kelitkään haittaa, kun muistaa laittaa kunnolla päälle! pojat linjaavat ennen kuin painuvat hisseille ja kohti päivän ensimmäistä mäkeä.

Niko Takala

28.2.2024