Eepin Grillille lisäharteita omistukseen

Yrittäjät
Eepin Grilliä on vuoden vaihteesta luotsannut yrityksen perustajan Esa Pietilän (vas.) lisäksi ristiinalainen Tommi Kinanen. He kertovat, että perusajatuksesta – herkullisesta grilliruuasta – pidetään tiukasti kiinni, mutta myös uutta ideoidaan.

Tommi Kinanen teki paluun ravintola-alalle.

Mikkelin keskustassa toimivalle Eepin Grillille on saatu tämän talven aikana lisävoimaa omistukseen, kun grillin taustayhtiöksi perustettiin Eepin Grilli Oy. Uudesta yhtiöstä ristiinalainen Tommi Kinanen omistaa yrityksensä Topinka Oy:n kautta 51 prosenttia. Aavistuksen pienemmän osuuden suositusta grillitoimijasta omistaa mikkeliläinen perheyhtiö Pietilä Holding Oy.
Eepin Grillin tarina juontaa vuoteen 2016, jolloin yrityksen perustaja Esa Pietilä aloitti toiminnan grillivaunullaan Mikkelin torilla.
– Maaliskuussa 2016 aloitettiin vaunun kanssa torilla. Vuodesta 2018 on sitten ollut katto pään päällä, ja ollaan oltu tässä Vuorikadun toimipisteessä, Pietilä kertaa.

Hänen mukaansa toiminnassa on ollut vauhtia ja kysyntää, mutta Pietilä kertoo samalla viimeisten vuosien olleen myös raskaita.
– Ensimmäiset vuodethan meni koko ajan kasvun merkeissä. Sitten korona stoppasi homman, ja sen jälkeen sota Ukrainassa ja sen mukanaan tuomat energiakriisi ja hintojen nousu ovat kyllä koetelleet. Meilläkin meni tässä vuosi sitten talous pakkaselle, kun tuli ihan hirmuiset sähkölaskut.
– Sitten kun oli samaan aikaan työntekijävajausta, niin kyllähän se oma työkuorma kävi tosi rankaksi. Vaikka missään vaiheessa ei ole intohimo tähän varsinaiseen tekemiseen sammunut, niin kyllä viime syksynä kävi mielessä, että mitä jos luovun kokonaan tästä kivijalasta, ja tehdään vain vaunulla, Pietilä muistelee.

Toisin kuitenkin kävi, kun Pietilä hoksasi kysyä Kinasen mahdollista kiinnostusta lähteä mukaan.
– Meillähän oli jo sellainen kytkös, että Topinka Oy on omistanut pari vuotta tämän kiinteistön, jossa Eepin Grilli toimii, Kinanen kertoo taustoista.
– Olen aikanaan Helsingissä työskennellyt ravintola-alalla kymmenisen vuotta monenlaisissa tehtävissä, että siinä mielessä toimialakin on tuttua. Kiinnostuin lähtemään, koska tiesin, että Esan kautta tämä varsinainen tuote on vahvassa iskussa. Kun saadaan vähän apuja näihin hallinnollisiin hommiin, niin Esalle jää enemmän aikaa kehitystyöhön.
Kinanen on itsekin päivittäisessä, suorittavassa työssä mukana, jota hän sanoo opettelevansa koko ajan, jotta kaikki työvaiheet tulevat tutuksi. Vastuulle kuuluu myös muun muassa tilojen kehittäminen.
– Meillä on tulossa vähän suurempikin keittiö- ja sähköremontti, jonka myötä pystytään entisestään monipuolistamaan ruokalistaamme, Kinanen ja Pietilä sanovat.

Vielä ei kuitenkaan ole aika tarkemmin avata, mitä nämä uudistukset ovat, joten niistä jäädään kuulolle!
Yrittäjiensä lisäksi Eepin Grilli Oy työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä, kesän ajaksi vielä ainakin neljä lisää.

 

Yhteistyötä bändien kanssa

Eepin Grilli on yhtenä uutena toimintamallina aloittamassa yhteistyön paikallisten bändien ja artistien kanssa. Tarkoituksena on lanseerata kausiluontoisesti bändien ja artistien nimikkoannoksia, sekä mahdollisesti tehdä muutakin yhteistyötä.
– Ainakin nuo nimikkoannokset tulevat. Ja suunnitteilla on myös, että kunkin bändin ”kauden” aikana myös bändin oheistuotteita, kuten paitoja, olisi tästä meiltä saatavilla. Myös muunlaista yhteistyötä voidaan toteuttaa, katsotaan ajan kanssa mitä keksitään, Tommi Kinanen kertoo.

Ajatus bändien kanssa työskentelystä nytkähti eteenpäin, kun Kinanen kysyi mukaan hyvää tuttuaan, mikkeliläislähtöistä ex-Children of Bodom -kitaristia, Daniel Freybergiä. Uuden bändinsä Crownshiftin kanssa juuri uutta musiikkia julkaissut Freyberg innostui ajatuksesta välittömästi, ja hänen nimikkoannoksensa onkin jo suunniteltu.
– Ei tullut mikään varsinainen terveyspommi! Kinanen nauraa myöhemmin julkaistavaa annosta.
Paikallisista bändeistä yhteistyössä tulevat olemaan mukana ainakin ristiinalainen, melodista metallia tekevä Dyecrest sekä mikkeliläinen melodeath-bändi Deathropy.

Niko Takala

28.2.2024