Akkavuoren eläinlääkäri vietti tänä syksynä ensimmäistä syyslomaa

terveys
Suvi Kähkönen-Valtola antoi ranskanbulldoggi Frankille sen ensimmäisen rokotuksen.

Elokuussa kunnan eläinlääkärin tehtävät jättänyt Suvi Kähkönen-Valtola avasi oman vastaanoton. Yrittäminen on mahdollistanut sen, että hän tekee asoita niin kuin haluaa.

Akkavuoren eläinlääkäri eli Suvi Kähkönen-Valtola nauttii ensimmäistä kertaa elämässään kiireettömästä työstä eläinlääkärinä. Uutta arkea on kestänyt noin puoli vuotta. Muutos tapahtui, kun Kähkönen-Valtola siirtyi kunnan eläinlääkärin tehtävistä töihin omalle klinikalleen Mikkelin Emolaan viime elokuussa.
– Kesä meni remonttia tehdessä ja nyt paikalle on löytänyt sekä vanhoja että uusia asiakkaita, hän kertoo.
Oman vastaanottonsa Kähkönen-Valtola on suunnitellut ja remontoinut niin, että eläimillä olisi mahdollisimman mukavaa ja stressitöntä tilassa.
– Täällä ei ole liukkaita lattioita ja huoneessa on isot ikkunat, joista eläimet näkevät ulos, Kähkönen-Valtola kuvailee.

Suurin syy oman yrityksen perustamiseen oli Kähkönen-Valtolan mukaan se, että kunnan eläinlääkärin työ alkoi uuvuttamaan liiallisen työmäärän ja kiireen takia.
– Julkisella puolella lääkäreitä oli liian vähän töissä. Ehdin yleensä hoitamaan vain akuutit, eläinten henkeä uhkaavat tilanteet enkä voinut tehdä asioita niin kuin olisin itse halunnut. Resurssit ja työn vaativuus eivät kohdanneet.
Tällä hetkellä kokenut eläinlääkäri panostaa siihen, että hänellä on aikaa jokaisen potilaan kohtaamiseen.
– Pyrin pitämään tämän hyvän mielen paikkana sekä ihmisille että eläimille. Haluan kohdata jokaisen eläimen yksilöllisesti ja ilman kiireen tuntua, Kähkönen-Valtola sanoo.
Vastaanotolle saapuu eniten kissoja ja koiria sekä jyrsijöitä, kuten kaneja, hamstereita ja marsuja. Kähkönen-Valtolan mukaan yleisimpiä syitä eläinlääkärissä käymiselle ovat rokotukset, hammaskiven poistot sekä tulehdukset koirien korvissa tai ihossa.
Työkiireiden vähentyminen on antanut enemmän aikaa perheelle, urheilulle ja kulttuurille

Akkavuoren eläinlääkäri tekee myös kotikäyntejä nautakarja- ja hevostiloille, kuten hän teki kunnan eläinlääkärinä toimiessaan. Enää hän ei kuitenkaan lähde jokaisesta soitosta liikkeelle eikä päivystä aukioloaikojen ulkopuolella.
– Perhe ja lapset arvostavat sitä, etten päivystä enää. Tänä syksynä vietin ensimmäistä kertaa syyslomaa lasteni kanssa. Vanhin heistä on jo 16-vuotias, Kähkönen-Valtola kertoo.
Syysloman aikana Kähkönen-Valtola ehti viettää aikaa perheensä kanssa, urheilla ja lukea kirjan.
– Luin Jessikka Aron kirjan Putinin trollit.
Saatuaan päätökseen Aron teoksen, aloitti hän seuraavaksi Victoria Hislopin Saari-kirjan, joka kertoo kreikkalaisesta elämänmenosta. Kähkönen-Valtola on sitä mieltä, että kulttuuri ja liikunta tekevät hänelle hyvää.
Kähkönen-Valtola on aikaisemmin harrastanut aktiivisesti juoksemista, mutta tällä hetkellä hänen aikansa kuluu crossfit-urheilun parissa, jossa hän käy miehensä Oskari Valtolan kanssa. Perheen kolme lasta harrastavat puolestaan yleisurheilua.
– Olemme käyneet myös crossfit-kilpailuissa puolisoni kanssa. Lisäksi lasten harrastusten kautta olemme mukana talkoohommissa, Kähkönen-Valtola kertoo.
Oskari Valtola on lääkäri, minkä vuoksi pariskunnan on helppoa jakaa työasioita keskenään.
– Puhumme samaa kieltä, Kähkönen-Valtola toteaa.
Lääketieteellisten asioiden lisäksi kotona puhutaan politiikasta, sillä sekä Kähkönen-Valtola että hänen miehensä istuvat kumpikin Mikkelin kaupunginvaltuustossa, jossa mukana on myös Kähkönen-Valtolan anoppi, lääkäri Pirkko Valtola.

NINA LAHTINEN

23.11.2022