Aikuinenkin saa haastaa itsensä

Harrastus
Kurssilaiset vaelsivat pienryhmissä. Tässä hiihdetään Suomunruoktulta Rautulammelle. KUVA: SOHVI VALKONEN

Sohvi Valkonen talvivaelsi Lapin paukkupakkasissa.

Talvivaeltaminen Urho Kekkosen kansallispuistossa on aina haastavaa, mutta vielä hurjemmaksi se muuttuu, kun pakkanen paukkuu koko ajan –25 asteen tai vielä kylmemmissä lukemissa. Tällaisissa olosuhteissa ristiinalaislähtöinen Sohvi Valkonen hiihtovaelsi melkein viikon Lapissa vuoden vaihteessa.
– Hankalinta oli se, että hiihtäessä tuli lämmin mutta hikihän ei saa tulla. Etenemisen vauhti piti myös olla sellainen, että jokaisella ryhmässä oli hyvä. Itse olisin voinut mennä nopeampaankin, eli jouduin välillä lisäämään vaatetta, Valkonen kertoo.
Hän osallistuu parhaillaan Suomen Partiolaisten 1,5 vuotta kestävälle eräopaskurssille, jonka yksi osa talvivaellus oli. Maastoon lähtiessä paukkupakkaset eivät jännittäneet.
– Olimme niin hyvin miettineet varusteet ja reitin. Yövyimme tupien pihoissa tunneliteltoissa, koska porukassa oli myös kokemattomampia vaeltajia. Tuvissa oli mahdollisuus lämmitellä, kuivatella ja niissä myös yöpyivät jotkut hätätilanteissa.

Kaikkiaan kurssilla on noin 40 osallistujaa. Valkonen toteaa, että siksikin vaeltaminen tuntui turvalliselta, että kurssin vetäjät olivat miettineet isossa kuvassa turvallisuusasiat.
– Oli helppo luottaa partiolaisiin, että he keskeyttävät tapahtuman, jos siihen on tarve. Joistakin ryhmistä joitakin henkilöitä jouduttiinkin evakuoimaan maastosta.
Kurssilaiset vaelsivat pienryhmissä. Urho Kekkosen kansallispuisto oli valittu kohteeksi siksi, että iso ryhmä on helppo hajauttaa sen suurelle alueelle.
– Tuli siellä muitakin vaeltajia vastaan, Valkonen kertoo.
Hän toteaa, että pakkasiin meneminen ei siksikään tuntunut pelottavalta, että paukkupakkaset ovat Mikkelin seudulla kasvaneelle tuttuja.
– Kurssilaisissa oli joitakin eteläsuomalaisia, jotka eivät olleet käväisseetkään tällaisissa pakkasissa.

Samaan aikaan kuin vaellusryhmä oli maastossa, tapahtui Pallaksen Pyhäkurussa lumivyöry, jossa kuoli kaksi ihmistä. Valkonen kertoo, että heillä ei ollut koko aikaa kenttää puhelimissa mutta tieto tapahtuneesta tavoitti myös hänen vaellusryhmänsä.
– Monien läheisissä se aiheutti huolta enemmänkin kuin meillä oli maastossa. Meillä oli koko ajan kielto, että kuruihin ei saa mennä. Mutta varsinkin jälkikäteen tapahtunut mietitytti, Valkonen sanoo.

Valkonen on itse harrastanut partiota lapsesta saakka. Hän päätti osallistua eräopaskurssille kehittääkseen omia taitojaan ja saadakseen elämyksiä.
– Tämän jälkeen uskaltaa myös viedä nuorempia varmemmin vaativampiin olosuhteisiin, hän miettii.
Kurssin osallistujissa on pitkäaikaisia partiolaisia mutta myös vastikään harrastuksen aloittaneita.
– Välillä joku aina kysyy, että onko partio vain lasten harrastus, niin tämäkin todistaa, että ei tosiaankaan, Valkonen kannustaa myös muita luonnossa liikkumisesta kiinnostuneita mukaan harrastukseen.

Elina Alanne

28.2.2024