Toinen sukupolvi Piispoja

perheyritys
Ajanvaunu Oy:n toimitusjohtaja Antti Piispan mielestä Mikkelin seutu on turvallinen paikka asua, elää ja yrittää.
Perheyritys vei mennessään nuoren ja koulutetun miehen. Mikkeli saa kehuja, mutta maakunnan sisäiset väännöt sapiskaa.

Vaikka Antti Piispa varttui pienestä pitäen auto- ja konealan yrittäjänä tunnetun isänsä Pekka Piispan mukana perheyhtiöiden kasvutarinassa, ei työura niissä ollut ainoa vaihtoehto. Opiskeluaikana ei kuulemma sinne päinkään.
Nyt Mikkelissä ja Savonlinnassa Škoda-autotaloina tunnetun Ajanvaunu Oy:n toimitusjohtajana vaikuttava nuorempi Piispa edustaa eteläsavolaisittain katsottuna liian harvalukuista osaajajoukkoa: korkeakoulutettu perheellinen 35-vuotias, jolla on juuret syvällä Etelä-Savossa.

Lappeenrannan teknisen yliopiston tuotantotalouden linjalta valmistunut diplomi-insinööri palasi valmistumisensa jälkeen kotiseudulleen vuonna 2010. Sen verran topakasta kaverista Antin kohdalla on kysymys, että opiskeluajan yhteydessä tuli suoritettua myös asepalvelus, ja nämä kaikki vieläpä viiteen vuoteen.
Piispa työskenteli ensimmäisen tutkintonsa jälkeen jonkin aikaa yritysryppään toisessa haarassa, koneliike Etukone Oy:llä. Pian teki kuitenkin mieli opiskella lisää. Mies löysikin lyhyen opintotauon jälkeen itsensä lukemasta autoinsinööriksi silloisesta Mikkelin ammattikorkeakoulusta.
– Autoala ei ollut edes ensimmäinen vaihtoehto papereissani. Ehkäpä tämä on sellainen sattumien summa, Ajanvaunun toimitusjohtajana kolme vuotta vaikuttanut mies kertoo hymyillen.

Antista tuli autoalalle suuntautumisesta lähtien asiakkaille tuttu kasvo huoltoneuvojan ja varaosamyyjän roolissa. Samalla siviilielämän puolella tapahtui elämän kannalta tärkeimmät asiat. Perheen perustaminen Ilona-puolison kanssa antoi perspektiiviä arkeen, ja nyt kotituvassa vilistävät aktiiviset pojat, Emil (9 v.) ja Eino (5 v.).
Lapsiperheen meno on ajoittain hektistä, varsinkin kun perheen pääkin on harrasterintamalla aktiivinen. Jalkapallojoukkueen apuvalmentajan ja jääkiekossa joukkueenjohtajan tehtävät tietävät iltaisin kiirettä, mutta myös hyvää vastapainoa vastuullisille työtehtäville.

Etelä-Savoa Antti Piispa katsoo hyvillä mielin. Seutumme on turvallinen paikka asua, elää ja yrittää.
– Esimerkiksi liikuntapaikat ovat Mikkelissä hyvässä iskussa. Tämä on iso vetovoimatekijä lapsiperheille.
Ainoa isompi asia, mihin hän haluaisi heti muutoksen, on Mikkelin ja Savonlinnan vastakkainasettelun lopettaminen. Siihen Piispalla on vuosien näköala, sillä perheyrityksen toimintoja on kummallakin paikkakunnalla.
– Kaikilla sektoreilla tulisi keskittyä vain yhteistyöhön, hän painottaa.
Tekniikasta pikkupoikamaisesti yhä kiinnostunut mies pitää haasteista. Matemaattisesti lahjakas toimitusjohtaja ratkoo ongelmia käytännönläheisesti, olipa kyse testeristä tai traktorista.
– Koneet ovat aina kiinnostaneet. Jos en olisi tässä, tekisin jotain tietokonemaailmassa, Piispa päättää.

 

Pitkäjänteistä yritystoimintaa

Vuonna 1988 perustetun Etukoneen kasvu neljän hengen konehuolto- ja varaosaliikkeestä yli 60 henkeä työllistäväksi auto- ja konealan yritysryppääksi on aito eteläsavolainen kasvutarina. Matkan varrella on koettu -90-luvun laman valuuttalainat sekä tekno- ja finanssikriisit, koronasta ja Ukrainan sodan vaikutuksista puhumattakaan. Toisaalta yrityksissä on nähty voimakasta kasvua, vakaata korkopolitiikkaa ja oltu oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Eli juuri kaikkea sitä, mitä yrityselämä oikeasti on.

Pekka Piispan ja Veijo Karjalaisen omistamat yhtiöt on tunnettu Mikkelissä ja Savonlinnassa vakaina alan toimijoina ja työllistäjinä. Mikkelissä Ajanvaunulla on hankittuna tontti uudelle toimitilalle 5-tien varrelta, Biltemaa vastapäätä. Ihan heti ei kuokka ole maahan kuitenkaan iskeytymässä, sillä aika ei ole kaikkein otollisin rakentamiselle.
Perheyritykset eivät elä kvartaalitaloutta, vaan katsovat pidemmälle tulevaan yhdessä ja pitävät henkilöstöstään huolta. Arki jatkuu Ajanvaunun, Autoarinan ja Etukoneen osalta omien vahvuuksien kautta.

 

Millä ajan seuraavana?

Ajanvaunua luotsaava Antti Piispa uskoo ison maailman ongelmista huolimatta valoisampaan tulevaisuuteen.
– Se on varmaa, että autot kulkevat jatkossakin neljän pyörän avulla ja liikkumisen tarve ei lopu.
Autoa hankkivan kuuma peruna on ollut pitkään se, millä voimanlähteellä varustettu auto kannattaisi seuraavana hankkia. Piispan mukaan sähkö-, hybridi-, kaasu-, bensa- ja diesel-vaihtoehdot ovat kaikki yhä käypäisiä.
– Näitä asioita pitää pohtia maalaisjärjellä ja edetä oma käyttötarve edellä. Ja aina saa apua asiansa osaavilta automyyjiltä, Piispa viestii.

 

JARNO LAATIKAINEN

23.4.2023